Stol met amandelspijs
Ingredients
stuk/stuks
- 100 gram amandel
- 50 gram roomboter
- 125 gram rozijnen
- 450 gram tarwebloem
- 50 gram volkoren tarwebloem
- 50 gram rietsuiker
- 220 gram melk
- 3 theelepels gist
- 1 theelepels speculaaskruiden
- 75 gram cranberries, gedroogd
- 1 stuks eierdooier
- 100 gram stemgember
- 300 gram amandelspijs
Instructions
- Verwarm de melk en boter in een pan en laat het vervolgens afkoelen tot het handwarm is.
- Los de gist op in de melk.
- Meng de bloem, suiker, zout, bakpoeder en kruiden goed door elkaar.
- Voeg het ei en de melk toe aan het bloemmengsel en kneed het goed tot het een soepel deeg is.
- Laat het deeg een kwartier rusten in een afgedekte kom.
- Wel de rozijnen en cranberry's in kokend water.
- Hak de amandelen en snijd de stemgember in kleine stukken.
- Kneed de vulling goed door het deeg.
- Laat het deeg opnieuw een kwartier rusten in een afgedekte kom.
- Kruimel de amandelspijs fijn en kneed er vervolgens de helft of iets meer van het ei door heen.
- Rol de spijs in de vorm van een staaf.
- Rol het deeg uit in een ovale plak en plaats de amandelspijs in het midden.
- Vouw de plak deeg dicht en laat de onderkant iets uitsteken.
- Laat de stol afgedekt onder een stuk ingevet huishoudfolie, op een stuk bakpapier, 45 minuten rijzen in een vochtige oven bij 50 graden.
- Bak de stol in 30 minuten of op 170 graden en laat het vervolgens 10 minuten nagaren op 150 graden.
Notes
- Het gebruik van een bakvorm kan voorkomen dat het brood uitzakt tijdens het rijzen.